Renault Master / Opel Movano L2H2.

Op deze pagina vind je de conceptuele beschrijving van mijn camperbouw. Op de Fotogalerij (aparte pagina) tref je een beknopte illustratie van het bouwproces aan. Stuur voor nadere vragen een email.

Waarom een Renault/Opel gekozen: in 2008 kochten we onze eerste bus, de Renault Master L2H2. Diverse informanten gaven dit advies, op grond van de kwaliteit van het plaatwerk (geen roestproblemen) en de degelijkheid van de motor. Motorproblemen hebben we met de Renault wel gehad, al zijn de oorzaken daarvan grotendeels gelegen in verkeerd onderhoud ten tijde van de aankoop. Het plaatwerk is ook nu nog onberispelijk. In 2018 volgde de Opel Movano, slechts 1,5 jaar oud.

Waarom een L2H2-bus: Ik heb met grote bewondering VW-buscampers en soortgelijke merken bekeken, maar kwam al snel tot de conclusie dat daarvoor grote delen van het interieur niet zelf eenvoudig te bouwen waren, zonder aankoop van allerlei kant-en-klare modules, incl. hefdak. Bovendien vonden we alles een beetje aan de krappe kant, zoals verderop uit onze indelingseisen zal blijken. Aan de andere kant wilden we ook geen grotere bus, i.v.m. parkeermogelijkheden, zowel op reis, als thuis (onze bus staat nooit in een stalling).

Beide buscampers hebben in grote lijnen dezelfde, op de VW-bus geïnspireerde indeling. Zoals bekend waren de Renault en de Opel tot voor kort van dezelfde productielijn afkomstig, maar de bouwjaren van 2004 en 2017 zorgden voor de nodige verschillen. Voor het concept van de indeling maakt dat niet uit. We hebben de maten niet vergeleken met die van andere merken. Sommige bussen zijn hoger en breder, wat andere mogelijkheden creëert. Het door ons gevolgde concept past daar echter meestal ook wel in.

Indelingseisen

Het basisidee van de kleine camperbussen beviel ons wel. Bed achterin, bank over dwars, keuken in de lengte, waardoor alle loopruimte direct naast de schuifdeur zit. Geen gangetjes naar achteren, geen meubilair voor de schuifdeur. Verder een ruim bed en een flinke keuken, met drie kookpitten. Dat levert het volgende plattegrond op:

Plattegrond

Met deze uitgangspunten zijn we gaan schetsen. Voor een bed overdwars is de bus te smal en het maken van een uitklapbare verbreding leek me te gecompliceerd. Het gevolg was dat een lengtebed onvermijdelijk was. De beschikbare afmetingen maken dan een of andere combinatie van bank en bed noodzakelijk. We vonden daarvoor de volgende oplossing:

Doorsnede

Het concept is vermoedelijk duidelijk: ca. 2/3 die van het bed is “vast”, het overige deel wordt gevormd door de rugleuning die hiervoor omhoog moet klappen (zie pijl).

Op basis van dit concept kon de uitwerking beginnen. Want dit schetsje zegt nog niets over de plaatsing van de techniek (elektra, gas, watertanks), van bergruimtes, laat staan van de precieze maatvoering. En, zoals de Engelsen zeggen, “the devil is in the detail”.

Maatvoering

Kanttekening

Het geven van precieze maten van onze uitvoering is vrijwel ondoenlijk. De maten op het grondvlak zijn anders dan die op 80 cm hoogte, want alle wanden lopen krom. Ook onze inbouw verspringt soms wel met 10 cm. Bij de achterdeuren is er natuurlijk enige ruimte tussen timmerwerk en deuren, variërend van ca. 3 cm (bed) tot ca. 10 cm (kasten), kortom alle maten moeten verstand worden geïnterpreteerd. Zo nu en dan helpen de foto’s in de Fotogalerij daarbij.

Bovendien is de keus van precieze afmetingen sterk afhankelijk van je voorkeur: wil je een groot bed, of liever meer kastruimte, hoe hoog mag je bed zijn, hoe groot je keuken, enz.

Onze Renault en onze Opel verschilden in precieze maten (niets bleek precies hetzelfde te zijn), maar het grootste verschil zat in de maat van de schuifdeur: nu 120 cm, vroeger 100cm.

En, hoewel het concept van de inbouw hetzelfde is gebleven, hebben we nog enkele “verbeteringen” kunnen aanbrengen:

Het bed

De keuze voor een lengtebed ligt voor de hand: in de Renault / Opel is de dwarsmaat slechts ca. 175 cm. Maar ook voor een bredere bus heeft een lengtebed voordelen: je kunt je tenen (’s zomers) over de rand steken en je hoeft niet over je bedgenoot heen te kruipen als je eruit wilt.

Bedhoogte en bedlengte zijn de meest bepalende keuzes bij de inrichting van dit type bus (en vermoedelijk van alle buscampers). Allereerst de hoogte van het bed. Daarvoor zijn drie maten relevant: de benodigde hoogte onder het bed, de dikte van de matras en de gewenste hoogte boven het bed.

Hoogte van het bed

Wij willen onze fietsen onder het bed kwijt kunnen. Daartoe halen we het voorwiel eruit, het zadel eraf en rijden we de fietsen achterwaarts naar binnen. De benodigde hoogte is voor onze fietsen (standaardmaat, 29 inch wielen) dan ongeveer 84 cm. Dat is dan de minimale onderzijde van het bed. Controleer dit voor je eigen fiets!

Ook van invloed op de bedhoogte is de aansluiting op het aanrecht, zoals je kunt afleiden uit de bovenstaande plattegrond. Het is nl. gewenst dat de opgeklapte rugleuning dezelfde hoogte heeft als het erop aansluitende deel van het aanrecht. Meer daarover onder Matras.

Lengte van het bed

Als je goed naar de schematische doorsnede van de camper hebt gekeken, zie je dat de bedlengte afhangt van de maat van het vaste deel en van de hoogte van de rugleuning van de bank. De lengte van het vaste beddeel wordt mede bepaald door de lengte van de fiets (zonder voorwiel), in ons geval ca. 137 cm. Dat is dan (ongeveer) ook de maat van het vaste beddeel.

De overige lengte wordt geleverd door de rugleuning van de bank, bij ons 56 cm. Samen geeft dit een bedlengte van 193 cm, Onze dekmatras steekt daar nog wat buiten uit. We gebruiken vrij smalle kussens en het bed is dan heerlijk ruim.

Bedbodem en matras

Omdat het bed uit een vast deel en klapdeel bestaat, moet ook de matras uit delen bestaan. Daarom gebruiken we daaroverheen een 8 cm dikke dekmatras van Ikea (met huisvlijt, een scherp mes en een naaimachine passend gemaakt). Het klapdeel ligt op dezelfde hoogte als het aanrecht (93 cm). We gebruiken daar het rugkussen (5 cm) als ondermatras. Voor het overige deel wilden een dikkere ondermatras (10 cm), het vaste beddeel ligt daarom wat lager. Als je een iets dunnere ondermatras gebruikt, kan de onderzijde van het bed natuurlijk iets omhoog.

Je komt in je bed door met één voet op de rand van de bank te gaan staan en dan de knie van der andere been op het bed te zetten. Voor normaal mobiele mensen is dat geen enkel probleem.

Wil je een lager bed, bijv. omdat je er toch geen fietsen onder wilt zetten? Dat kan, maar met elke cm dat het bed lager is neemt ook de lengte van de rugleuning van de bank met bijna een cm af en wordt de bedlengte dus korter. Je kunt je bank nog wel iets naar voren zetten en daarmee de berging onder het bed en het vaste beddeel verlengen, maar de charme van dit ontwerp gaat snel verloren als je het bed te ver laat zakken. Je raakt immers ook loopruimte bij de keuken kwijt.

Breedte van het bed

De maximale breedte van het bed op de gekozen hoogte is 175 cm. Die breedte kan helemaal voor het bed worden gebruikt, maar wij hebben 24 cm gereserveerd als kastruimte (met deksel toegankelijke ruimte boven de rechter achterwielkast). De deksel is ’s nachts de plek waar je je bril kwijt kunt en een glaasje water en waar je liefhebbende partner ’s morgens je thee en croissantje neer zet.

Keuken en water

Voor de Renault hadden we in 2008 een rvs-aanrechtblad met 3 kookpitten gevonden van 50 x 100 cm2. Tien jaar later uit productie, maar online nog een exemplaar gevonden in Duitsland. Het andere vaste element is de compressorkoelkast van 60 L, met vriesvak, die hier precies onder past.

De totale beschikbare maat voor het aanrecht is 170 cm, zodat we nog 70 cm over hadden. In die kolom werden de watertanks ondergebracht met erboven een groot bergvak, afgedekt door de rvs-deksel.

Idealiter koop je dan standaardmaat vuil- en schoonwatertank, maar een passende schoonwatertank van ca. 75 L konden we niet vinden, zodat daar helaas maatwerk voor nodig was. Een vuilwatertank van 40 L paste wel. De gekozen inhoud van beide tanks is gebaseerd op de wens om tenminste 5 dagen op te kunnen teren. Geen van beide tanks kent een monitor voor de mate van vulling, o.i. overbodig.

De resterende ruimte onder het aanrecht en boven de koelkast werden gevuld met 3 grote + 1 plattere (bestek)lade.

N.B. Onze klaptafel, die we binnen en buiten gebruiken, past precies tussen de keuken en de bestuurdersstoel.

Ter illustratie de volgende plaatjes:
Interieur dagstand
Interieur nachtstand

Energievoorziening

Voor de elektra is bij de Opel gekozen voor Victron-apparatuur:

De verbruikers die hierop worden aangesloten zijn:

Naast de energie die via de accu beschikbaar is, verbruiken we

Deze uitrusting blijkt in onze praktijk grote flexibiliteit op te leveren:

Sanitair

In een L2H2-bus is een afsluitbaar toilet niet goed te realiseren. Het sanitair in onze bus bestaat daarom alleen uit een porta potti, die precies onder de bank past. Geen douche, geen warmwatervoorziening.

We maken waar mogelijk gebruik van voorzieningen op campings e.d., maar redden ons ook prima met een bakje warm water en een washandje. En ja, een niet afsluitbaar toilet heeft zijn bezwaren, maar die zijn voor ons tweepersoonsgebruik niet overkomelijk.