Ervaringen

RDW

Het bouwen van de camper was een gefaseerd proces. Om als kampeerauto geregistreerd en verzekerd te worden, moet aan enkele eisen worden voldaan. De RDW beschouwt een voertuig als een kampeerauto als het over de volgende inrichting beschikt:

  • zitplaatsen en tafel;
  • slaapaccommodatie die eventueel met behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd;
  • kookgelegenheid;
  • opbergfaciliteiten

Deze inrichting moet vast in de woonafdeling zijn bevestigd. De tafel mag zodanig zijn ontworpen dat deze makkelijk verwijderd kan worden.

Ik heb de bus aan de RDW ter keuring aangebouwd toen die nog in de ruwbouwfase was. Er waren nog weinig kastjes, des te meer kratjes. Dat bleek geen enkel probleem. Dat bed en bank uitneembaar zijn, is waarschijnlijk niet gezien.

Bedconstructie

De constructie van het bed blijkt heel prettig te werken. Binnen een minuut is het bed uitgeklapt en opgemaakt. Je kunt dan niet meer op de bank zitten, maar nog wel op de cabinestoelen. Even uitrusten kan trouwens ook als het bed niet is uitgeklapt, diagonaal op het vaste beddeel.

De matras hebben we na enige tijd verbeterd: we liggen nu op een ondermatras van 6 cm polyether (2 delen) met daarop een Ikea dekmatras (Tafjord, 6 cm memoryfoam) van 140×195 (in de breedte een beetje ruimte over, in de lengte een beetje ingekort). Verder hebben we de bedbodem van het vaste beddeel (135 cm lang) vervangen door een ingekorte lattenbodem van Ikea (Sultan Lovund) Dat heeft het comfort nog verder verhoogd.

Een neveneffect van de aanpassingen aan het bed is dat de bodem nu uit twee losse delen bestaat, lattenbodem en rugleuning van de bank. Daardoor kan het bed nu door één persoon worden verwijderd, voor gebruik als bestelbus.

Zitcomfort

Een zitkussen van 4 cm polyether bleek te dun, 6 cm is wel genoeg. Voor de rugleuning volstaat 4 cm.

Inrichting

In de fotogalerij is te zien dat we verschillende opbergbakjes hebben toegevoegd, tegen de zijwanden en achter de voorstoelen. Ook de inrichting van de berging (onder het bed) is geoptimaliseerd, om te zorgen dat zowel het buitenmeubilair als de fietsen er handig in passen, naast voorraadkratjes, jerrycan en kastje voor gereedschap e.d. Zie fotogalerij.

Checklist

We blijken een checklist nodig te hebben om alle handelingen te verrichten die nodig zijn voor we wegrijden: krukje binnen, gasfles dicht, waterpomp uit, ventilatieluikje dicht, ramen dicht, laden en koelkastdeur vergrendelen. Na 4 jaar zijn we 3 krukjes kwijtgeraakt (maar zonder gaat het ook goed) en blijken we nog steeds wel eens een la niet te hebben vergrendeld.

Rijgedrag

Als leeg gewicht heeft de RDW 2400 kg geregistreerd, als maximum massa 3300 kg. Nu de inbouw zo’n beetje compleet is weegt de bus 2500 kg. In elk geval dus nog 800 kg laadvermogen, meer dan genoeg voor 2 personen. In de bergen blijkt de Renault, met z’n 84 kW motor, 6 versnellingen en een redelijk beperkt gewicht, ook een uitstekende berggeit. Ook het brandstofverbruik is redelijk: 1 op 11 halen we regelmatig.

Op snelwegen rijden we doorgaans niet harder dan 110 km/h, al kan de Renault heel wat harder. Bij die snelheid vinden we het rijden comfortabel. Relatief veel geruis wordt veroorzaakt door het ventilatieluikje, maar dat hangt ook van de wind af. Een spoiler heeft dit euvel inmiddels verminderd.

Onderhoud

De achteruitrijcamera van Van Zwitserland functioneert uitstekend, maar de bevestiging van de monitor bleek inferieur. De verbinding van het metalen montageplaatje met de plastic voet van de monitor brak na enkele maanden af. Het bleek heel eenvoudig om met een metalen ringetje en een boutje/moertje het metalen plaatje en de plastic voet weer aan elkaar te maken.

Ontwerpfouten?

Misschien is het een gebrek aan zelfkritiek, maar we zijn nog steeds heel tevreden met indeling en functioneren van onze camper. De belangrijkste fout die ik heb gemaakt is het niet goed plannen van de watertanks. Omdat die achteraf in de beschikbare ruimtes moesten worden ingebouwd, heb ik ze op maat moeten laten maken. Met wat meer vooruit denken was het ook wel mogelijk geweest om voor één van beide een standaardtank te gebruiken. Zou toch in de kosten hebben gescheeld.

Verder heb ik voor de constructie van het interieur 15 mm lichtgewichtpanelen, geplastificeerd met houtnerfstructuur, gebruikt. Achteraf had ik liever de platen zelf gefineerd, dan waren de herlijstjes niet meer zichtbaar geweest.

Energievoorziening

Na 4 jaar gebruik hebben we 3 keer een lege huishoudaccu gehad. Dat bleek te wijten aan het niet tijdig bijvullen van de huishoudaccu met gedemineraliseerd water. Na vervanging van de accu heeft dit euvel zich niet meer voorgedaan.

Eén keer stonden we met een lege startaccu, omdat we de radio te veel hadden gebruikt. We hebben sindsdien een aparte ipod-versterker + speakers op de huishoudaccu aangesloten, om de startaccu te ontzien.

Motorisch

Onze bus heeft zich goed gehouden, op één incident na. Bij de aankoop via een handelaar hadden we bedongen dat de distributieriem vervangen zou worden. Dat is vermoedelijk wel gebeurd, maar door iemand die geen ervaring had met dit type auto. Na 35.000 km is de riem geknapt, midden in Frankrijk, vermoedelijk omdat de spanning van de riem te laag was. Sinds die tijd hebben we er weer ca. 150.000 km opzitten, de volgende distributieriem zit er inmiddels al op.

Onze ervaringen met de Renaultdealer was ook niet gunstig (onpersoonlijk, niet kostenbewust), zodat we de reparatie hebben toevertrouwd aan Hoogerheide Bedrijfswagens in Leiden.

Naast het normale onderhoud (remmen, banden, airco etc) hebben we na 260.000 km alle 4 verstuivers vervangen, nadat één cylinder uitviel.

Dubbel doel

Omdat bed en bank eenvoudig uitneembaar zijn, blijkt de bus bijzonder handig als klusbus. Lang hout, plaatmateriaal, meubilair, kano’s: van alles gaat er in en met drie kinderen lijkt deze transportbehoefte eindeloos. Wat vroeger op het dak van de auto of in een gehuurde aanhanger moest, past er nu lekker in. Een echte dubbel-doel-bus dus! Onze personenauto hebben we dan nu ook vervangen door een kleintje.