Interieur

Onze bus was voorzien van een bouwbetimmering en een tussenwand. Die zijn als eerste verwijderd. De tussenwand bleek via Marktplaats goed te verkopen, evenals later de bijrijdersbank (vervangen door een stoel). De betimmering kon ten dele worden hergebruikt.

 

Zoals te zien is, zijn de zijwanden gebogen. Het is lastig om in een bestelbus alles haaks te bouwen. Aan een waterpas heb je niks. Het enige houvast is de vloer, waarop haaks getimmerd kan worden. Een gewone winkelhaak is ontoereikend: MDF-plaatjes van ca. 60 x 120 aan elkaar schroeven lost dit op. Verder heb ik veel met kartonnen mallen gewerkt, bijv. om de ronding van de wanden te kunnen volgen. Al met al leer je wel inzien waarom het in serie bouwen veel voordeliger is …………….

 

Vloer
Als eerste stap is de vloer geïsoleerd met 2 cm dik high density polystyreen, geplakt op de vloer. Hierop is een laag van 1 cm dik multiplex geplakt. Vervolgens zijn de wielkasten ingepakt met geluidsisolatiemateriaal (scheelt veel in wielgeruis!) en ook omtimmerd met 1 cm dik multiplex.

Ramen
Er zijn 3 ramen aangebracht, 2 Seitz klapramen van 75 x 40 cm2 (wand bestuurderszijde), 1 van 90 x 45 cm2 (in schuifdeur). Het uitzagen van het eerste raam met de decoupeerzaag was spannend, maar bleek heel eenvoudig. Om aan de vereiste montagedikte te komen en voor het vergroten van de stijfheid werd aan de binnenkant van de carrosserie en hardhouten raamwerk (ca. 22 x 45 mm2) geplaatst (geplakt tegen carrosserie, komt met montage van raam vast te zitten). Op dit raamwerk werd later vulhout geschroefd waarop het plaatmateriaal van de wand bevestigd kan worden.

Isolatie van de wanden
De cabine van de Renault is gelukkig tamelijk goed geïsoleerd. De deuren zijn vrijwel geheel met plastic bekleed, er is een goede vloerisolatiemat.

Alle overige wanden en het plafond zijn beplakt met 2 cm dikke X-treme isolatie, tussen de stijlen, met bisontix (goed luchten!).  Dit zorgt voor thermische isolatie en gaat ook “dreun” tegen. Daarna zijn deze vlakken afgewerkt met 3 mm triplex.

Een aantal onderdelen van de wandbetimmering kan pas laat worden aangebracht: verschillende kokers moeten toegankelijk blijven voor het doorvoeren van leidingen!

Meubilair
Het vaste meubilair is getimmerd van lichtgewicht, geplastificeerd multiplex, met houtnerfprint. Waar nodig zijn kopse kanten afgewerkt met hardhouten lijsten van 5 mm dik. Keukenladen zijn van IKEA (technisch goed, gemakkelijk op maat te maken), klepscharnieren van Bruynzeel voor de bovenkastjes (bevestiging aan de zijwanden!), pianoscharnieren voor andere kleppen.

Het vaste deel van het bed (lxb: 135×143 cm2) bestaat uit een plaat 18 mm muliplex, ondersteund door balkjes van 4 x 4 cm, voorzien van veel ventilatiegaten. Met scharnieren (kruishengen) zit hieraan de rugleuning van de bank bevestigd (afm. ##). Wie goed naar de inrichting kijkt, ziet wellicht dat de rugleuning wat versprongen is t.o.v. het beddeel. Het verlengde van het aanrecht (in schets aangeduid met “gas/water”) is een vast deel van het bed. En aan de schuifdeurzijde is de bank wat breder dan het bed.

Het bed is samen met de rugleuning van de bank ook op te tillen en uit te nemen. Ook de bank is uitneembaar, wordt met 2 vleugelmoeren vastgemaakt. Als bed en bank zijn verwijderd, kan de bus tijdelijk als bestelauto worden gebruikt (mag officieel niet).

Naast bank en bed zijn de belangrijkste elementen van het meubilair:
 Een via de achterdeur toegankelijke hangkast(ca. 25 cm breed)
 Elektrahok boven de linker achterwielkast (onder het bed, toegang via achterdeur, 2 vastgeschroefde luiken en klepje voor aansluitblok 12 V)
 Keukenblok met ruimte voor koelkast + 4 laden
 Ruimte voor watertanks/gastank
 3 bovenkastjes boven keukenblok
 2 bovenkastjes in verlengde van hangkast
 Kast met bovenklep boven wielkast rechts
 Tafel

De oplossing die ik voor de tafel heb gekozen vereist aparte toelichting.
Een ingebouwde tafel is vereist voor de RDW-keuring van een camper. De tafel hoeft niet in een permanente opstelling te staan, maar een gewoon kampeertafeltje volstaat niet. Een vaste tafel past niet in het ruimteconcept dat we gekozen hebben. In de meeste gevallen wordt dan een tafeltje aan één kant opgehangen aan het aanrecht, de andere kant steunt op een poot. Dat vond ik geen prettige oplossing want dat blokkeert het gebruik van het aanrecht. Wij hebben de boel daarom omgedraaid. Wel een tafel met één poot, maar met een steun aan de schuifdeurzijde, die met een telescoopgeleider uitgeschoven wordt. Een ingewikkeld verhaal, maar de foto’s vertellen de rest.

De bijrijdersstoel is op een draaiconsole geplaatst.

Leefruimte
De vrije vloeroppervlakte die overblijft na de inbouw van het meubilair bedraagt 125×125 cm2 (als de tafel is opgeruimd, achter de bestuurders-stoel). De stahoogte is 187 cm.


Berging
De ruimte van de berging wordt bepaald door de afstand tussen de wielkasten (114 cm), de hoogte van het bed (onderzijde  84 cm) en de plaatsing van de bank (achterzijde 142 cm van de deur). Deze ruimte maakt het mogelijk 2 sportfietsen binnenin op te bergen (voorwielen eruit halen). Dan blijft er nog veel ruimte over (ter grootte van minstens 9 plastic kratten). Natuurlijk staat ook het reservewiel in de berging. De foto’s in de fotogalerij geven een nader beeld van de ontstane ruimtes.
3D impressies
In Google Sketch Up zijn ook schematische 3D-afbeeldingen gemaakt van de inrichting van de camper. Op aanvraag zijn deze bestanden te verkrijgen. Als je ze importeert in Sketch Up, kun je ze het ontwerp in alle hoeken en gaten bekijken. Onderstaande geven aan hoe dat er ongeveer uit ziet:

Bovenaanzicht met opgeklapte rugleuning (bedstand)
Bovenaanzicht met rugleuning in bankstand