Uitrusting

In de loop van de tijd ontstaan er altijd wel weer wat ideeën voor kleine verbeteringen en uitbreidingen van de uitrusting. Enkele daarvan zijn:

De luifel

Een camper is niet compleet zonder mooie luifel van Omnistor of Fiamma. Of toch niet? Ik heb in elke geval besloten om het zonder te doen,. Nadelen van zo’n cassetteluifel zijn windweerstand/geruis. Bovendien tast het de mooie, sobere uitstraling van m’n bus aan. Mijn oplossing doet niet veel onder voor die van Omnnistor, maar is een stuk goedkoper:

   • Twee rvs oogbouten met wat afdichtingsringetjes, op het dak gemonteerd.
   • M’n oude tarp, met wat band en nieuwe oogjes op maat gemaakt
   • Twee aluminium tentstokken en wat scheerlijnen
De ingredienten

 

Het resultaat

We gebruiken hem maar af en toe, maar dat is niet omdat het het opzetten veel tijd kost: is in een paar minuten gepiept. Alleen de afwatering verdient aandacht: bij flinke regen moet de luifel behoorlijk schuin gezet worden. Een keer vervangen door een katoenen luifel?

Rijplaten en sneeuwkettingen

Hoewel we geen echte winterkampeerders zijn, hebben we toch wel eens problemen gehad met wegrijden: het beruchte natte gras en ook wel eens met sneeuw en modder. Soms zijn er behulpzame buren, maar we staan vaak ook op plekken waar geen hulp is. We hebben daarom de volgende onderdelen aangeschaft:

 • Aluminium oprijplaten (N.B. kunststof rijplaten bleken niet te voldoen: te slipgevoelig!). De staande zijkant heb ik platgeslagen.
 • Sneeuwkettingen (ook uitstekend geschikt op gras en in de modder!)
 • Sleeplint (voor 4×4-gebruik, tweedehands).

De kans dat we zo blijven vastzitten is niet zo groot meer.

Montagerails

Voor de bevestiging van allerlei spullen hebben we zowel in de achterberging als boven de cabine montagerails gemonteerd, met schroefogen/glijmoeren, om met spanelastieken onze bagage vast te zetten. Flexibel en niet zo duur.